Varför och hur stimmar autister?

Stimming är vanligt förekommande bland personer med autism och kan ta olika former. Det är ett sätt för individer att reglera sina sensoriska upplevelser, hantera känslor som glädje, ångest eller överstimulering och skapa en känsla av lugn och trygghet. Här är några vanliga former av stimming och varför det kan uppstå.

Gestikulering och kroppsrörelser

Detta kan inkludera handfladder, viftande med händerna, vridning av kroppen eller upprepade rörelser med armar eller ben. Gestikulering kan hjälpa till att lätta på spänning, frigöra energi eller skapa en känsla av fysisk bekvämlighet.

Taktila stimulanser

Detta kan innefatta att klämma eller krama föremål, gnida eller nypa huden, eller röra vid specifika texturer. Taktila stimulanser kan ge en känsla av trygghet och säkerhet eller hjälpa till att reglera över- eller understimulering av taktila sinnesintryck.

Visuella stimulanser

Detta kan inkludera stirrande på ljus, snurra föremål, eller titta på rörliga föremål som fläktar eller vatten. Visuella stimulanser kan vara lugnande och hjälpa till att fokusera eller distrahera från överväldigande sensoriska intryck.

Orala stimulanser

Detta kan inkludera att bita på föremål, tugga på kläder eller naglar, eller suga på tummen. Orala stimulanser kan vara lugnande och hjälpa till att minska ångest eller frustration.

Ljudstimulanser

Detta kan innefatta att knacka på föremål, klappa händerna, sjunga eller nynna, eller lyssna på repetitiva ljud som klickande eller visslande. Ljudstimulanser kan hjälpa till att blockera eller hantera andra ljud i omgivningen eller skapa en rytmisk eller förutsägbar ljudmiljö.

Att stimma är naturligt

Det är viktigt att komma ihåg att stimming är en naturlig och vanlig del av autismen och att det inte är skadligt i sig själv. För många autister är stimming ett sätt att hantera och reglera sina sensoriska upplevelser och känslor. Att förstå och respektera behovet av stimming är viktigt för att stödja personer med autism och skapa en miljö där vi kan känna oss trygga och bekväma i att vara oss själva.